Flower-Power in Molenschot

Een en al gezelligheid tijdens de Cantus Autismus

Als je in de gelegenheid wordt gesteld om een gesprek aan te gaan met een dame die in de ruimste zin van het woord bezeten is van muziek, dan grijp je die kans. Welnu, Wilma van de Draaij van de alom bekende Rijense Muziekschool-plus is een muzikale vakvrouw gekend om haar talenten, creativiteit en de persoonlijke begeleiding van haar leerlingen. 

Wilma startte in 1999, nadat ze met de nodige vooropleidingen het conservatoriumdiploma docerend musicus had behaald, wat inhoud een gespecialiseerde diploma/opleiding toegepaste elektronica o.a. zang, gitaar, piano en keyboard, haar eigen Wilma’s Muziekschool.

Na een aantal jaren werd ze opgemerkt door J. Merkus, een kunstenaar die indertijd werkzaam was bij het W.A.K. (Week van de Amateur Kunst). Hij was onder de indruk van de werkwijze van Wilma en wees haar op een aantal sociale talenten waarvan Wilma zichzelf maar amper bewust was. De persoonlijke aandacht, vooral bij de leerlingen met een geestelijke of lichamelijke handicap en het plezier dat deze doelgroep met hun instrument door Wilma wordt aangereikt, is ongekend en heeft tot gevolg dat geïnteresseerden uit het gehele land Muziekschool-plus bezoeken.  

De Gemeente Gilze en Rijen en de Stichting Gezondheidszorg Gilze zijn de activiteiten van Muziekschool-plus niet ontgaan en zorgen op meerdere fronten  voor medewerking, daar waar nodig. Wilma heeft intussen ook niet stil gezeten en heeft zich bekwaamd met een tweede conservatoriumdiploma tot Docente Muziek met een specialisme in lesgeven aan kinderen met een bijzondere eigenschap. In de meeste gevallen is dat autisme. Nu 20 jaar na de startdatum van Wilma’s Muziekschool, welke in mei 2018 van naam veranderde in Muziekschool-plus, is het feest.

Film Cantus Autismus 3 door Joop Mohr.

FLOWER-POWER is het thema en voor de derde keer in successie ‘Cantus Autismus’. Een groots opgezet muziek en spektakelshow waaraan vele personen, leerlingen, ouders, professionele artiesten, instellingen, bedrijven, vrijwilligers, kleinere en grotere sponsoren, hun medewerking hebben verleend. De grote zaal van de Molenwiek in Molenschot was op 7 april vanaf 13.00 uur goed gevuld met belangstellenden. Zij allen lieten zich 4 uur lang trakteren op een muzikale feesttaart verdeeld in maar liefst 23 stukjes van wervelend, song en ritme-gebak. Een spetterende show, gevarieerd gebracht. Van Luisterliedjes tot het Hard-Rockwerk van de band White Limo. En van popgeweld, via rustig pianospel, een Moluks volksliedje, naar een Italiaans disconummer. De diverse muziekstukken werden op komische wijze aangekondigd door het Tilburgse duo Bep en Harrie. Eigenlijk is het onbegonnen werk om uit het grote totale aanbod van geweldige artiesten, een enkeling naar voren te halen. Toch kun je door emotie gedreven niet altijd om het gebeuren heen. Zo was er Valentina, een dametje, die al enige tijd aan de Muziekschool-Plus verbonden is en zich tot een heerlijk muzikaal niveau ontwikkeld heeft. Wat te denken van Patrick, een eenvoudige jongen die met simpele handbewegingen het publiek met zich mee weet te krijgen en laten we ook het gastoptreden van Marloes niet vergeten. Met haar bijzonder heldere stem in de vertolking van Hopeless Devoded uit Grease en House of Rising Sun van The Animals, mag ze gerust een juweeltje worden genoemd.

Het is een middag geworden waarin de thuisblijvers het nakijken hebben gehad. Een muzikale topper welke in de pauze werd opgevrolijkt door een heuse goed beklante Italiaanse pizzabakker, Mallardi genaamd. Vader van de eerder genoemde kleine ster Valentina. Hij sponsorde met zijn pizza’s mede het goede doel Cantus Autismus. Aan het einde van de show was het Wilma die alle medewerkenden bedankte voor hun tomeloze inzet. Zonder hun zou er van een dergelijke presentatie geen sprake kunnen zijn! Een luid applaus was er ook voor de ‘artiesten’, waar een presentje voor klaar lag, terwijl er aan alle bezoekers, in stijl, een prachtige bloem werd aangeboden.

De dank van Wilma aan allen kwam tot uiting door de twinkeling in haar ogen en een big smile op haar gezicht toen ze nog eenmaal met terechte trots, de inmiddels leeggestroomde zaal in keek.

Dank aan de sponsors:                          
Grosveld piano’s en vleugels
Gemeente Gilze en Rijen
Stichting Gezondheidszorg Gilze
Rotary Club Gilze en Rijen en Dongevallei
Ouweland Ontwerp Gilze (communicatie)
Diverse grotere en kleinere sponsors.

Medewerkenden:            
John Merkus Thema en verzorging decor.
TIM. Groep beeld en geluid.
Milaunus Ambeau inzet
Muzikanten en materialen
Ouders van leerlingen voor hand en spandiensten

Geschreven door:            
Jan van Rooi

Fotografie FA-Rijen:        
Huub Bink